Edukans ervaringsverhaal van Jordy: Genoeg te doen!

Op de bedrijfsbarbecue in 2019 hoorde ik dat er een nieuwe collega gezocht werd voor de opdracht bij Edukans. Het liefst iemand die het niet erg zou vinden om naar het buitenland te gaan. Ik had ervaring als projectcontroller en het gevoel dat ik wel iets te brengen had. En meerdere projecten in Afrika bezoeken? Sign me up! 

 Door: Jordy Birahy, finance consultant 

 In maart 2020 zat ik net twee maanden bij Edukans toen er een trip gepland stond naar Malawi. Mijn koffer stond klaar, ik was gevaccineerd en ready to go. Ik zou op een zondag vliegen. Donderdag ging de eerste lockdown in … Er stond ook een midweek Ghana in mijn agenda voor de opstart van een nieuw EU-project. Daar zou ik een workshop geven over financial reporting voor de financial en projectcontrollers van de lokale projectpartners. Erg jammer voor mij dat ook deze trip niet doorging, maar vooral ellendig voor het project. Dat werd door corona in zijn totaliteit geschrapt. 


Genoeg te doen

Zo zonde van al het voorwerk van Edukans en de lokale partners. Gelukkig was het EU-project in Malawi al zo lang bezig dat dit, ondanks alle maatregelen – met enige vertraging – wel door kon gaan. Het Mastercard-project – gericht op verbeteren van middelbaar onderwijs in Malawi – liep ook gewoon door. Daarvoor was ik vooral bezig met het ophalen en checken van input van lokale projectpartners, voornamelijk regionale ngo’s, voor de financiële rapportages. Er was genoeg te doen voor mij. 

Ik werkte een dag per week voor Edukans. Voornamelijk ter ondersteuning van projectmanager Aubert bij de financiële rapportages van zijn EU- en Mastercard-project. De bedoeling was dat ik een half jaar zou blijven, maar in verband met corona bleef ik uiteindelijk een jaar. Ik was goed ingewerkt en vanaf de zomer ging ik aan de slag met de financiële eindrapportage van het EU-project waarvoor Quoratio Groep-collega Berry de basis had gelegd.  

 

Afstemmen met Malawi 

Berry’s format zat goed in elkaar. Ik ben dat verder gaan structureren en bouwde het dossier op dat uiteindelijk naar de accountant zou gaan. Dat betekende vooral veel afstemmen met de country office in Malawi. Edukans heeft in verschillende landen een country office. Die zijn van Edukans zelf en er werken vooral locals. Via Teams sprak ik elke week een uurtje met projectmanager Aubert en Dickson, de finance and administration manager van het country office in Malawi, om door te spreken waar ze tegenaan liepen en welke openstaande punten er nog waren. 

Een cultureel verschil waar ik tegenaan liep was dat meerdere contactpersonen het lastig vonden om toe te geven als iets niet lekker liep of dat ze iets niet begrepen. Ik merkte dat ik soms wat verder door moest vragen.  

 

Zwaar Keniaans accent

Als ik wat ruimte had, gaf ik dat ook aan bij de business controller van Edukans, zodat ik kon ondersteunen bij wat kleine en grotere uitzoekklusjes. Zo heb ik een rapportageformat voor geschreven uren opgesteld. We creëerden meer inzicht in wie wat wanneer deed. Met dat overzicht konden teamleiders dan weer aan de slag. Op deze manier ben ik ook betrokken geraakt bij de implementatie van Microsoft Business Central bij de country offices.  

Eens in de twee weken belde ik met de country offices in Kenia, Malawi en Ethiopië. Vragen die ze hadden documenteerde ik, zodat zij en mijn opvolgers de informatie erbij konden pakken. Deze contacten waren erg leuk. Bellen was een andere ervaring dan ik gewend was. Op zich was de verbinding ok, maar ik heb meegemaakt dat het KPN-gebouw in brand was gevlogen en ook dat de verbinding eruit lag door zware regenval. Mijn Engels is best goed, maar het zware Keniaanse accent van een van de partners was wel even wennen. Leuk wel om te merken dat ik het op een gegeven moment gewoon prima kon volgen.  
 
Al met al ook een leermoment wel om – ook in coronatijd – je ogen open te houden voor zaken waar je wellicht iets bij te dragen hebt. Dat maakt de klus nog veelzijdiger. 

 

Inkijkje in de projecten 

Ondanks het uitvallen van mijn twee werkbezoeken aan Afrika, kreeg ik behoorlijk goed mee waar Edukans zoal mee bezig is, door een tweewekelijkse stand-up waarin de directeur van Edukans en elke teamleider de belangrijkste ontwikkelingen deelden. Daarnaast tipte Willemieke drie afleveringen van Metterdaad over een Edukans project in Kenia, waardoor ik toch een kijkje kon nemen bij een project. Soort van. 

Ook keek ik de film The boy who harnessed the wind die zich afspeelt in Malawi. Een heel aangrijpend, waargebeurd verhaal. Sowieso een kijktip. Hij staat op Netflix! Die film gaf me meer gevoel bij de wereld waarin Edukans opereert. Ik vond het te gek om een bijdrage te kunnen leveren aan dit goede doel. Investeren in onderwijs en mensen versterken zodat ze zelf aan hun toekomst kunnen werken, spreekt me heel erg aan. Sowieso een toffe klus doordat ik met veel verschillende dingen bezig was, snel moest schakelen en ik het gevoel had dat ik op veel onderdelen een waardevolle bijdrage leverde.  

In oktober startte Gert van Quoratio Group bij Edukans. Wij werkten nog een tijd samen, zodat hij in 2021 helemaal ingewerkt verder kon met onder andere de verantwoording van het EU-project. Dat gaf mij de ruimte om mijn opdracht bij het UMCU uit te breiden van vier naar vijf dagen in de week. Daar werk ik sinds juli als projectcontroller. 

Alsnog naar Malawi? 

Vooral met finance and administration manager Dickson uit Malawai had ik veel en leuk, persoonlijk contact. Wie weet reis ik nog weleens die kant op, op eigen houtje. Dan stuur ik hem een appje en weet ik zeker dat hij zegt: “Je moet me komen bezoeken!” 

Wellicht is dit ook interessant