Edukans ervaringsverhaal van Gert: Persoonlijke relaties opbouwen

Drie jaar geleden startte ik bij Quoratio Groep met het Traineeship Zorgadministratie. Ik focus me op graag op zorgorganisaties, omdat zij net als ik maatschappelijk impact willen maken. De opdracht bij Edukans was voor mij dus een logische stap.   

Door: Gert van Dam, consultant 

Voor ik begon bij Edukans, kende ik de stichting al wel een beetje. Het is geen kleine organisatie. Sterker nog, ik heb als kind meegedaan met hun beroemde Schoenendoosactie. Michel van Arnhem, de accountmanager met Edukans in portefeuille, wist dat ik een dag over had en zei: Gert, dit vind jij leuk! Hij had gelijk, het is een geweldige opdracht. Edukans zet zich in voor onderwijs in landen die dat zelf niet kunnen financieren. Zo creëren ze kansengelijkheid. Iets waar ik heel erg in geloof. 

Ik startte in oktober 2020, middenin de zoveelste lockdown. Tot op de dag van vandaag ben ik nooit bij Edukans op kantoor geweest. Gelukkig overlapten Jordy en ik drie maanden, dus hij heeft me goed wegwijs kunnen maken. Dankzij de tweewekelijkse Edukans stand-ups voelde ik me al snel onderdeel van het team én kreeg ik feeling met hun werk. Ik merkte dat het team gewend is om internationaal te werken en remote (samen)werken was dus niet nieuw voor ze.  

 

Relatie opbouwen 

Het is super leerzaam om samen te werken met mensen uit een ander land. Je krijgt te maken met andere vormen van bestuur en cultuur. Het is een leuke spiegel. Hoe ben je zelf? Is wat wij normaal vinden in de rest van de wereld ook de norm? Ik merk in de communicatie dat wij als Nederlanders een directe communicatiestijl hebben. In de communicatie per mail uit bijvoorbeeld Malawi en Kenya zit de boodschap veel meer ‘verpakt’. Ik ben gewend om te mailen: hierom mail ik je, dit zijn mijn vragen en dit zijn de actiepunten.  
 
Zeker als je elkaar nooit recht in de ogen kunt kijken - beeldbellen is toch niet helemaal hetzelfde - is het eigenlijk heel belangrijk om tijd te maken voor interesse en aandacht, om een persoonlijke relatie opbouwen. Dat vond ik een waardevolle les. Onze neiging is toch vaak om meteen to the point te komen. 

 

Het moet tot ver achter de komma kloppen 

Jordy was al goed op weg met de financiële verantwoording van diverse projecten. Ik ben op een schip gestapt dat al lekker de vaart erin had. Dit finance-schip was voor mij ook ontzettend leerzaam. Wat een goed doel vergelijkbaar maakt met de zorg is dat alles tot ver na de komma moet kloppen. Misschien voor een goed doel nog wel strakker dan in de zorg. Edukans is afhankelijk van donaties en subsidies. Ze moeten kunnen aantonen dat elke euro goed terechtkomt. Dat er niks aan de welbekende strijkstok blijft hangen. 

Goede doelen liggen onder een vergrootglas. Je reputatie hangt af van hoe goed je verantwoordt. En natuurlijk wil je als organisatie ook gewoon dat alles klopt. Wat het extra gecompliceerd maakt is dat verschillende sponsoren/donoren verschillende eisen stellen aan de manier van verantwoorden. 

 
Toekomstbestendig

Ik was afgelopen maanden bijvoorbeeld de schakel tussen het hoofdkantoor in Amersfoort en de Edukans country offices in diverse landen, zoals Malawi en Kenia. De digitale werkomgeving is nog vrij nieuwe voor ze en ik deed mijn best om de processen zo goed mogelijk te ondersteunen en mijn bevindingen door te geven aan het hoofdkantoor. De bedoeling is dat de country offices steeds meer zelf gaan doen, daar was voor corona al op ingezet. Het maakt de projecten toekomstbestendiger en zorgt dat er in de landen sneller geschakeld kan worden ook nu er niemand naartoe kan reizen.  

Financieel een spannende transitie, want aangezien de gelden van Edukans komen, zul je uiteindelijk wel tot een gezamenlijke rapportage moeten komen. Daar kunnen wij als financials van de Quoratio Groep een bijdrage aan leveren. 

Ook sprong ik regelmatig in als een projectleider meer grip wilde op de financiën van een bepaald project. Ik maakte dan inzichtrapportages. Die zijn essentieel, juist omdat het geld op een andere plek binnenkomt dan waar het wordt uitgegeven. Meer grip tussendoor betekent op tijd kunnen bijsturen waar nodig. Ook had ik regelmatig contact met de administrateur van Edukans en kon ik meedenken, inspringen, ondersteunen waar nodig. Fijn om zo’n mooie organisatie van dienst te kunnen zijn. 

 
Kansengelijkheid 

Gelijkheid begint bij gelijke educatie. Ieder kind evenveel kans bieden voor een goede opleiding. De wereld stukje verbeteren. Zelfs als je in Nederland niet uit het beste milieu komt, zijn er kansen voor je. Dat is niet overal zo en het is belangrijk dat we dat beseffen. Dat bewustzijn is nodig om verandering teweeg te kunnen brengen.  

Ik vind het fijn om iets bij te dragen aan een groter geheel. Puur heel veel geld verdienen in de commerciële wereld, zou mij niet genoeg voldoening geven. Ik word er blij van dat mijn ondersteuning zorgt dat zij hun werk kunnen doen en blijven doen. Soms kunnen kleine radartjes heel veel radartjes laten draaien. 

De verantwoording voor het EU-project wat Berry opstartte is nu ingediend. Het is alleen nog wachten op witte rook. Het project dat investeert in het onderwijs op middelbare scholen – mogelijk gemaakt door de Mastercard Foundation – loopt nog even door. Ook staan er weer een paar mooie nieuwe projecten op rol. Mijn opdracht loopt deze maand af. Er wordt nu gezocht naar iemand die ik kan inwerken en die het stokje kan overnemen. Ondertussen ben ik alweer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een plek waar ik weer een van de radertjes mag zijn.  

Verhoeve

De Finance & Control professionals van de Quoratio Groep én partner van Edukans. 

Wellicht is dit ook interessant