Hoe bereiden onze Quoratio-collega's zich voor op de Zevenheuvelenloop? Thom en Tom vertellen!

De bladeren verkleuren aan de bomen en dat betekent dat de hardloopwedstrijd met het naar verluid snelste wedstrijdparcours van Nederland nadert: de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Vijftien kilometer en 140 hoogtemeters wachten de ruim 40.000 deelnemers die op zondag 20 november starten op de Groesbeekseweg. Daaronder bevinden zich ook zo’n vijftien renners van de Quoratio Groep. 

Het rennen van vijftien kilometer is geen sinecure. Trainen, hoogtemeters maken, de juiste voeding; het is slechts een greep uit de voorbereiding van een gemiddelde hardloper. Hoe bereiden de renners van Quoratio zich voor? Speciaal ter voorbereiding op de heuvels rond Nijmegen geven collega’s Tom Oosterwegel en Thom Joosten een inkijkje in hun voorbereiding! 

Tom Oosterwegel 

MicrosoftTeams-image-2“Het is de eerste keer dat ik meedoe aan de Zevenheuvelenloop. Mijn doel voor de Zevenheuvelenloop is om gemiddeld vierenhalve minuut per km te lopen. Het uiteindelijke doel is om onder de 1:07,30 te lopen. 

Ik heb sinds mijn 20e met regelmaat hardgelopen. In mijn jeugd heb ik vooral gevoetbald en getennist. Naast het vele hardlopen speel ik ook padel, tennis en golf. In 2019 heb ik de marathon van Rotterdam gelopen. Ondanks dat ik toen heel tevreden was over de prestatie, is het mij niet gelukt om een tijd onder de drieënhalf uur te lopen. Ik heb mij nu ingeschreven voor de marathon van Berlijn in 2023, maar daar moet ik nog wel voor worden ingeloot. 

De training voor de Zevenheuvelenloop zie ik als het eerste deel van de voorbereiding voor de marathon van Berijn. Daarnaast heb ik twee jaar in Nijmegen gewoond, maar destijds ging de Zevenheuvelenloop helaas niet door in verband met corona. Jammer, want het is toch hét hardloopevenement van de regio. 

Ik volg een trainingsschema van acht weken. Het schema is een mooie afwisseling tussen enerzijds duurlopen en anderzijds intervaltrainingen. Hoogtepunten vormen voor mij de intensieve interval/heuveltrainingen waarbij je echt tegen je limiet loopt. Het geeft een magisch gevoel dat je jezelf iedere week sterker voelt. 

In de dagen voor de Zevenheuvelenloop eet ik meer koolhydraten. Op de dag zelf eet ik tweeënhalf uur voor de wedstrijd wit brood, en neem ik twee uur voor het startschot een sportdrank (Maurten). Daarnaast drink ik vlak voor de wedstrijd nog een kop koffie. De start van dit event is om 13.00 uur, maar bij wedstrijden ben ik gewend om in de ochtend te starten. Het ochtendprogramma weet ik dus nog niet precies, maar ik zorg er wel voor dat ik ontspannen én op tijd aan de start verschijn. 

De training vooraf is het belangrijkste middel om een wedstrijd uit te lopen, of om een bepaalde tijd te halen. Een juiste mix tussen duurlopen (lange afstand), interval (snelheid) en rust is hierin cruciaal. 

Voor de wedstrijd zelf is het van belang om een duidelijk wedstrijdplan te hebben. Het gevaar is dat je te snel van start gaat omdat je goed getraind bent. Dat kost je later in de race veel tijd, omdat je dan juist weer kan inzakken. De kunst is om aan te voelen waar je limiet ligt.” 

Thom Joosten 

IMG_20221009_151303_391“Zondag 20 november staat dik gedrukt in mijn agenda. Dat is de dag dat ik de Zevenheuvelenloop ga lopen. Een prachtige wedstrijd over vijftien km over de iconische Zevenheuvelenweg. Vorig jaar had ik mij ook al ingeschreven om de wedstrijd te lopen, maar deze werd toen afgelast vanwege corona. Dat betekent dat ik mij een jaar langer heb kunnen voorbereiden om de vijftien kilometer over een van de snelste parcoursen van de wereld te rennen.  

Ik loop sinds het uitbreken van de pandemie in 2020 hard. Nadat de roeivereniging op slot ging in het kader van de maatregelen om het coronavirus af te remmen, had ik een andere sport nodig om fit te blijven. Het hardlopen viel in het begin niet mee. Ik was al blij als ik vijf kilometer in 25 minuten kon rennen. Gelukkig ging het iedere keer beter en kon ik steeds verder en harder rennen.  

Naast hardlopen fiets ik met enige regelmaat, volg ik standaard op woensdag een bootcamp-les, ben ik sporadisch baantjes aan het zwemmen in het zwembad, roei ik nog wel eens een baantje op het water of probeer ik wat gewichten van de grond te tillen in de sportschool. Ik woon nu tien jaar in Nijmegen en vind het mooi om mee te doen aan de grote sportevenementen die de stad organiseert. Zo heb ik de Stevensnacht gelopen (zeven kilometer dwars door de stad en de Stevenskerk) en ik heb in september de Zevenheuvelen-trailrun (28 km door de modder) gelopen.  

Ik zie de Zevenheuvelenloop als kers op de taart van de hardloopwedstrijden in Nijmegen. Het gaat mij niet zozeer om een snelle tijd, maar meer om het evenement en het rennen van een wedstrijd over een voor mij bekend terrein. De Zevenheuvelenloop vormt persoonlijk een beetje het einde van een mooi sportief seizoen. Het wordt kouder en daardoor zijn er minder evenementen en wedstrijden.  

Ik kan terugkijken op een mooi en sportief seizoen. Zo heb ik verschillende toertochten gefietst (Ronde van Nijmegen, Omloop der zevenheuvelen, Tour de Dumouling en de Meewindkoers), en heb ik mooie hardloopwedstrijden gelopen (Stevensnacht, Zevenheuvelen-trailrun, Tilburg Ten Miles); met als hoogtepunt de Marathon van Eindhoven.  

De Zevenheuvelenloop wordt nog één keer opladen om maximaal te presteren en daarna het winterseizoen in te gaan. De dag voor de wedstrijd ben ik bij mijn ouders omdat mijn vader op 20 november, de dag van de Zevenheuvelenloop, jarig is. Voor mij is het belangrijk om de dag voor de wedstrijd niet te veel te doen om mijn lichaam voldoende rust te geven. Als het goed is heb je namelijk alle trainingsarbeid in de weken voor de wedstrijd al gedaan en heeft het dus geen zin om de dag van tevoren nog wat extra’s te doen. Goed eten en rusten is het belangrijkste.  

Op de dag zelf zorg ik dat ik maximaal twee uur van tevoren heb gegeten. Ik wil geen last krijgen van mijn laatste boterham met pindakaas. Ik zorg dat ik op tijd bij de start ben zodat ik nog een beetje kan rekken en mijn spullen veilig op kan bergen. De avond van tevoren neem ik het parcours met verzorgingsposten door zodat ik weet waar het moeilijk kan worden en waar ik drinken kan halen.  

Mijn tip voor de andere deelnemers is: Staar je niet blind op een tijd die je wil lopen. Je mag best een ideale tijd in je hoofd hebben maar wees er ook oké mee als je deze niet haalt. Ik zou het zelf top vinden als ik 4:20/km loop en rond de 1 uur en 5 minuten finish. Je weet alleen niet wat er onderweg kan gebeuren. Misschien is het toch niet helemaal jouw dag of start je achter tragere lopers. Daar heb je weinig invloed op.  

Waar je wel invloed op hebt is je techniek en hoe jij je voelt tijdens het lopen. Luister naar je lichaam en kijk wat tijdens de race mogelijk is. Als jij de beste race loopt die je die dag had kunnen lopen heb je het maximale gepresteerd! Daar mag je trots op zijn! Vergeet vooral ook niet om je heen te kijken. Het parcours is prachtig, en zeker op de Zevenheuvelenweg is het uitzicht soms adembenemend.” 

Wellicht is dit ook interessant

Geen berichten gevonden