Hoe een consultant van Quoratio SSC ONS helpt de beste HR-serviceprovider van de regio te worden

Shared Service Centrum ONS (SSC ONS) is een zelfstandige bedrijfsvoeringsorganisatie voor ICT, Inkoop/Contractmanagement en HR Services voor de gemeente Zwolle, gemeente Kampen en provincie Overijssel, omgevingsdienst IJsselland en per 2020 ook de gemeenten Dalfsen en Westerveld. Na de samenvoeging van diverse afdelingen, waaronder de Personeels- en Salarisadministratie (PSA), zet de organisatie nu in op doorontwikkeling.

Een scope met ambitie heeft ONS zeker. Vijf jaar geleden begonnen André van Harsevoort, Manager HR Service bij ONS, en zijn team naar eigen zeggen met een spin-off binnen de overheid. Met 140 medewerkers bij ONS en zo’n vierduizend medewerkers in totaal bij alle opdrachtgevers, zijn ze een belangrijke speler geworden in de regio. Hoe ONS succesvol zijn ambitie realiseert en steeds meer organisaties aansluit? Onder meer dankzij een consultant HR van Quoratio! Lees met ons mee en ontdek hoe.

 

Samenwerken is de sleutel tot succes

“De ontwikkelingen gaan hard. Op het gebied van IT, en daarmee automatisch ook voor de PSA. Kleinere organisaties die vaak werken met maar één salarisadministrateur, worden steeds kwetsbaarder”, aldus Harsevoort. “Waar het vroeger vooral ging om het verwerken van mutaties, worden uitvoerende taken steeds minder en gaat het steeds vaker om techniek en compliance. Daarnaast zorgen we bij SSC ONS voor uniforme processen en dat we niet overal maatwerk hoeven leveren. Steeds meer overheidsorganen sluiten zich aan bij onze manier van werken, en dus het uitbesteden van onder meer hun eigen salarisadministratie. Stuk voor stuk goede redenen om de samenwerking op te zoeken.

"Organisaties die vaak werken met maar één salarisadministrateur, worden steeds kwetsbaarder"

Projectleider – regie in eigen hand

Om die samenwerking vorm te geven, klopte André aan bij Quoratio. “Ik had een goede klik met Rik Wolting, Accountmanager bij Quoratio. Toen ik aangaf versterking nodig te hebben, kwam hij proactief met oplossingen en al snel kwam Sander.” Deze HR Process & Payroll Consultant begon op de afdeling ter vervanging van een collega die de organisatie verliet. Al snel daarna werd Sander aangesteld als Projectleider om de reorganisatie van één van de partners te begeleiden vanuit de PSA. Sander maakte alle afspraken bij hoofden P&O, hield zich bezig met de database, maar organiseerde ook events als dat nodig was. Een volwaardige projectleidersrol, dus. Sander: “Ik kreeg het vertrouwen van de teamleider en pakte deze kans dan ook met beide handen aan!”

"Ik kreeg het vertrouwen van de teamleider en pakte deze kans met beide handen aan!"

Na dit project volgde al snel het volgende. Sander: “Binnen drie maanden zouden we de PSA van Gemeente Dalfsen overnemen. Ze moesten dus in korte tijd aangesloten worden op onze systemen en dienstverlening. En net nadat ook dit project succesvol werd afgerond, bleek dat ook de gemeente Westerveld zich wilde aansluiten. Dat noemen we insourcing, waarbij zowel software als alle dienstverlening naadloos in elkaar over moet gaan. Want met welk HR- & Salarissysteem er ook gewerkt wordt – je kunt je als organisatie niet veroorloven dat het salaris niet of niet goed wordt uitbetaald.”

 

Procesprofessional met impact

André: “Afspraak is afspraak: dat is iets wat wij bij ONS beloven. Ook de medewerkers van Quoratio werken op deze manier, wat de samenwerking erg prettig maakt. Als SSC ONS hebben wij de regie in eigen hand gepakt binnen de gemeente en provincie, en precies dat verwachten we ook van onze medewerkers. Dat vraagt voor de toekomst een hele andere manier van kijken naar de skillsset van mensen.”

Volgens André gaat het steeds vaker om de gehele ‘gereedschapskist’, maar: “dat betekent niet dat één persoon alle instrumenten uit die kist moet en kan bezitten. We hebben echte specialisten in huis, zoals een Applicatieconsultant, een HR Proces & Payroll Consultant, iemand die alles weet van HR Analytics en reporting. We hebben hierin dus een goede combi in skills van eigen collega’s en externe inhuur. Zo ben je op den duur echt schaalbaar!”

André gaat verder: “Wij maken geen verschil tussen interne en externe medewerkers. We doen het samen en dus zien wij de investering in Sander ook als meerwaarde. We geven hem kansen en ontwikkelingsmogelijkheden in een werkveld waarin wij onszelf ook verder moeten ontwikkelen. Dit loopt mooi gelijk op. Daarnaast zie ik veel potentie in zijn skills! Want uiteindelijk maken mensen het verschil, juist ook bij in standaardisatie en procesoptimalisatie – precies waar Quoratio om de hoek komt kijken. Het is zo jammer dat Sander ons op een gegeven moment weer gaat verlaten, want hij is hier bij ONS echt onderdeel van het team.”

"Het is zo jammer dat Sander ons op een gegeven moment weer gaat verlaten, want hij is hier bij ONS echt onderdeel van het team."

De ontwikkeling die iemand kan doormaken en de successen die daarmee gepaard gaan, kunnen ervoor zorgen dat een hele afdeling opbloeit. Dat is goed voor de interne sfeer en om de oude manier van werken los te laten. Dat vergt verder kijken dan de status quo. André: “Bij Quoratio zie ik dat ze jonge mensen weten te enthousiasmeren voor het vak, en daar hebben wij als organisatie weer profijt van. Werken bij de overheid wordt niet altijd gezien als meest uitdagend, maar het verhaal van Sander bewijst wel het tegendeel.”

"Werken bij de overheid wordt niet altijd gezien als meest uitdagend, maar het verhaal van Sander bewijst het tegendeel."

Ook eens verder praten over hoe onze consultants HR mens, systeem en proces verder bij elkaar brengen en zo het verschil voor hun opdrachtgever maken? 

Wellicht is dit ook interessant