Hoe een payroll consultant AFAS expert werd

De rol van Johan van Bostelen in de AFAS-implementatie bij Quoratio

Quoratio groeit hard. Om deze snelle groei te ondersteunen, is bedrijfssoftware nodig die meegroeit. Zeker wanneer allerlei processen met elkaar in verbinding staan: van selectie en recruitment tot aan sales en marketing. Om de interne processen soepeler te laten verlopen, stapte Quoratio onlangs over op de bedrijfssoftware van AFAS.

 

Implementatie van AFAS

Bij de implementatie speelde Payroll Consultant én AFAS-expert Johan van Bostelen een centrale rol. Bij diverse opdrachtgevers heeft hij door de jaren heen brede en diepgaande vakinhoudelijke kennis én ervaring opgedaan over AFAS. In zijn dagelijks werk zet hij dit in om personeels- en salarisadministratie(s) zowel proces- als systeemmatig te verbeteren. Maar het kwam ook goed van pas toen Quoratio zélf de overstap naar AFAS maakte voor Personeels- en Salarisadministratie.

"Zo zie je ook eens alle interne processen die hiermee te maken hebben."

Van Payroll Consultant naar AFAS-expert

Johan is van oorsprong Payroll Consultant, maar wordt bij diverse opdrachtgevers steeds vaker betrokken bij het optimalisatie- en implementatietraject van AFAS. Daarbij fungeert hij als tussenpersoon tussen de klant en AFAS zelf. In het geval van de implementatie bij Quoratio kreeg hij een meer adviserende taak. Een rol waarin hij de opgedane kennis en ervaring perfect kon inzetten voor zijn eigen werkgever.

 

Optimalisatie van processen

Bijvoorbeeld om AFAS zo optimaal mogelijk in lijn te brengen met de bedrijfsstructuur en -processen van Quoratio. AFAS is opgebouwd uit standaardonderdelen. Werkprocessen zijn op een bepaalde manier ingericht en maken bijvoorbeeld gebruik van standaardvelden. Met de kennis die Johan heeft van AFAS, was hij in staat om verschillende standaardonderdelen voor bepaalde processen te finetunen, zodat ze optimaal aansluiten bij de werkwijze binnen Quoratio.

"Die combinatie is een echte win-winsituatie, waar ook onze opdrachtgevers weer heel blij van worden."

De juiste pensioenpremie

Zo heeft Johan zijn expertise ingezet voor de pensioenregeling binnen het systeem. De berekening hiervan wordt niet standaard ondersteund door AFAS. Johan heeft hiervoor zelf een oplossing ingebouwd, zodat per medewerker de juiste premie wordt berekend, wordt meegenomen op de pensioenaangifte en automatisch ingehouden op de loonstrook. Kortom: zonder Johan werd er geen pensioenpremie ingehouden bij de medewerkers, en dus ook geen pensioen opgebouwd.

 

Goede voorbereiding is het halve werk

Doordat Johan vaker met hetzelfde bijltje gehakt heeft, wist hij precies waar hij op moest letten en kon hij kritische vragen stellen. Daarom startte het projectteam al voordat werd besloten welk systeem het zou worden, met het in kaart brengen van alle processen. Deze informatie werd opgehaald bij alle afdelingen, zodat medewerkers direct wisten wat er van hen verwacht werd. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. En inderdaad: dankzij deze gedegen voorbereiding werd de ERP-implementatie netjes binnen tijd én binnen het budget afgerond.

En Johan? Die vond het alleen maar leuk om te doen. “Je bent dat gewend bij klanten, het is leuk om dat ook eens in de eigen organisatie te doen. Zo zie je ook eens alle interne processen die hiermee te maken hebben.”

"Je bent dat gewend bij klanten, het is leuk om dat ook eens in de eigen organisatie te doen."

Voordeel inhoudelijke kennis

Het voordeel van zijn achtergrond als Payroll Consultant is bovendien dat hij precies weet hoe het administratieve stukje van salaris- en personeelsadministratie eruit zou moeten zien. En dus wat er uiteindelijk in het systeem moet komen om ervoor te zorgen dat er een goed salarisstrookje of arbeidsovereenkomst uit komt. Die kennis neemt hij weer meer in zijn rol als AFAS-expert. Johan: “Onze klanten merken dat je weet wat zij in hun pakket nodig hebben. Die combinatie is een echte win-winsituatie, waar ook onze opdrachtgevers weer heel blij van worden.”

Wil je meer informatie of ondersteuning bij de implementatie van AFAS? Neem dan contact met ons op!

Wellicht is dit ook interessant