01-Hoofdbeeld-1

Woonplaats-beginsel 2022

Alles wat je moet weten, tijdelijke ondersteuning en advies

Direct hulp aanvragen
sociaal domein / woonplaatsbeginsel

Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet regelt sinds 2015 welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Per 1 januari 2022 is dit verandert. Vanaf nu bepaalt de inschrijving van de jeugdige welke gemeente verantwoordelijk is voor de zorg. Is er sprake van (aaneengesloten) zorg met verblijf? Dan is de woonplaats waar de jeugdige stond ingeschreven direct voorafgaand aan de start van de verblijfszorg bepalend.

Naar verwachting gaan 20 tot 25 duizend jeugdigen over naar een nieuwe gemeente. Naar verwachting duurt het nog tot juni 2022 voor alle gemeenten dit met elkaar hebben afgerond. Via deze website informeren, verbinden en helpen wij gemeenten en zorgaanbieders met een soepele implementatie. Ons doel: zorgen voor een soepele administratieve overgang waarbij de zorg probleemloos door blijft gaan.

Wij helpen met de voorbereiding

Sinds januari 2021 volgt Quoratio Sociaal Domein & Uitkeringen intensief de ontwikkelingen rondom de implementatie van het nieuwe Woonplaatsbeginsel. Wij helpen door het delen van kennis, door te ondersteunen en organisaties met elkaar in contact te brengen.

 

03-Formulier-1
Kunnen we je ergens mee helpen?
Direct contact?
Of mail ons