Veranderend vakmanschap van de zorgadministrateur (deel 1)

Binnen de VVT en de gehandicaptenzorg

Administratie verandert in rap tempo. Wat een half jaar geleden nog business as usual leek, kan nu al achterhaald voelen. Innovaties en veranderingen zullen uiteindelijk leiden naar een situatie waarin administratie niet aanwezig lijkt. Een situatie die wij Zero Admin noemen. Maar hoe snel verandert de administratie binnen de VVT en gehandicaptenzorg en waar liggen de knelpunten op dit moment? 

In deze serie blogs hebben we het over de toekomst van de zorgadministratie, de uitdagingen en (eerste) stappen die nodig zijn op weg naar een toekomst waarin administratie afwezig lijkt. Voordat we vooruitblikken naar de toekomst, nemen we jullie eerst mee in de huidige taken en verantwoordelijkheden van de zorgadministrateur in de VVT en gehandicaptenzorg.

 

De rol van de zorgadministrateur

Het primair en administratief proces zijn al niet meer van elkaar te scheiden. Het registreren in systemen is niet (alleen) de taak van de zorgadministratie. Er is sprake van registratie aan de bron, waarbij zorgprofessionals direct registreren in systemen. De zorgadministrateur controleert en signaleert en maakt daarbij gebruik van data. Hij heeft een adviserende, coachende en kennisrol richting de zorgorganisatie, zorgprofessionals, cliënten (vertegenwoordigers) en verwijzers. De expertise van de zorgadministrateur kenmerkt zich door kennis van veranderende wet- en regelgeving en de wijze van registratie en verantwoording in systemen. De zorgadministrateur die alleen gegevens invoert in systemen bestaat (bijna) niet meer. Maar wat zijn de werkzaamheden van de zorgadministrateur in de VVT en GZ?

De top 10 werkzaamheden van de zorgadministrateur:

  1. Cliëntenregistratie
  2. Berichtenverkeer
  3. VECOZO portaal
  4.  Controleren van registraties
  5. Corrigeren van registraties
  6. Zorgfacturatie/declaratie
  7. Verwerken retourinformatie
  8. Werkinstructies/handleidingen voor eigen afdeling opstellen
  9. Contact en afstemming met o.a.; Cliënten, Financiers, Zorgprofessionals, Managers/teamleiders
  10. Beleidsontwikkelingen vertalen naar werkzaamheden binnen de afdeling zorgadministratie, zoals:
    1. Het volgen van nieuwsberichten en webinars rondom wet- en regelgeving van financiers
    2. Implementeren nieuwe wet- en regelgeving binnen de afdeling

De zorgadministrateur heeft daarnaast ook andere taken en verantwoordelijkheden. Dit is vaak naar gelang de grootte van de organisatie en de wijze waarop taken en verantwoordelijkheden bij het primair proces of andere ondersteunende diensten zijn belegd.
Welke neventaken dat zijn? Daar gaan we in de volgende blog uitgebreid op in.

veranderende vak van de zorgadministrateur

Dit is een schermafbeelding uit "Ons". Het ECD "Ons" van leverancier "Nedap Healthcare" wordt binnen de VVT en gehandicaptenzorg veel gebruikt door zorgadministrateurs. Andere veel gebruikte applicaties binnen de VVT en GZ zijn: Pluriform Zorg (Adapcare), Mijn Caress (Pink Roccade Healthcare), Fierit (Tenzinger) en Ysis (Gerimedica). N.b. Uiteraard is dit geen bestaande cliënt, maar een testcliënt in een simulatieomgeving.

Bronnen

Deze blogserie is tot stand gekomen mede dankzij de ronde tafel sessies ‘Zorgadministratie van de Toekomst’. Verschillende consultants van Zorgon hebben hier aan een bijdrage geleverd. Ook het Zero Admin Manifest van de Quoratio Groep is hierbij geraadpleegd.

Kitty Oerbekke
Kitty is Healthcare Consultant bij Zorgon en heeft jarenlange ervaring binnen de VVT en gehandicaptenzorg.
Meer van deze auteur

Wellicht is dit ook interessant